Aan de Grote Noord 115 in Hoorn staat een historisch pand, dat tegenwoordig in gebruik is als taartenwinkel van de keten Multivlaai. Hoewel het gebouw in de loop der eeuwen is getransformeerd, heeft het veel van de historische monumentaliteit behouden. Het perceel geniet beschermde status als rijksmonument. De aanleiding voor dit onderzoek is de aanvraag omgevingsvergunning naar het plan van architect Joop van Doorn in opdracht van de huidige eigenaar Segesta Groep BV. De diepgang van het bouwhistorisch onderzoek is een verkenning met een waardestellend advies. De belangrijkste bron hiervoor vormde het gebouw zelf.
De globale bouwfasering is als volgt:
Fase 0 – XVII (1615-1618)
Ontstaansperiode van het diephuis met houtskelet opgetrokken aan de Grote Noord, op de locatie van een mogelijk éénlaagse voorganger. Het bouwvolume heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een kap. Uit deze periode zijn de eiken en grenen constructieve onderdelen afkomstig: de balklagen van de vloeren en de kapconstructie. De ontstaansperiode is vastgesteld met behulp van dendrochronologisch onderzoek. Daarnaast is mogelijk het metselwerk van de zuidelijke bouwmuur en de osendrop uit deze periode afkomstig. De geprofileerde balkconsole onder de eiken geldebalk behoort ook tot deze fase.
In de loop van de 18e eeuw kan het perceel zijn verkleind. Er zijn hiervoor meerdere aanwijzingen. Ten eerste heeft het roodpaarse metselwerk van de huidige achtergevel een 18e eeuws formaat: 18 x 8 x 4 cm. Daarnaast zijn de kapspanten verplaatst, aangezien de telmerken niet meer regelmatig doornummeren. Van het interieur resteert een fraai binnenvenster met kleine roedenverdeling en getoogde bovenzijde.
Fase 2 – XIX (1846)
Het huidige exterieur is tot stand gekomen in 1846. De van hoekpilasters voorziene lijstgevel met deur- en venstersparingen, alsook de afwolving van de kap met rondboogkapel dateren uit deze periode. In het interieur dateren de rondbogige nissen ten behoeve van kolomkachels uit deze periode. De luifel is na 1890 aangebracht.
Fase 3 – XX (vanaf 1925)
In 1925 wordt de luifel weer verwijderd. Het pand blijft gedurende het verloop van de 20ste eeuw ongewijzigd, maar ontbeert het nodige onderhoud. Pas in 1984 vindt een grotere verbouwing plaats, waarbij de vloer van de entresol wordt vervangen. Het huidige interieur behoort tot de meest recente aanpassing ten behoeve van het gebruik als taartenwinkel Multivlaai.
Waardestellend advies
Het pand aan de Grote Noord 115 is in meerdere opzichten historisch van belang. Uiteraard vanwege het grotendeels goed bewaard gebleven authentieke casco. Daarnaast staat het binnen de voormalige middeleeuwse stadsomwalling en daardoor stedenbouwkundig van belang.
De ontwikkeling van de voorgevel is kenmerkend voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling in de periode van de 19e eeuw en het aanzien van het stadsbeeld.
Gezien de bevindingen tijdens het onderzoek en de daaruit geconcludeerde bouwfasering is het onwaarschijnlijk dat we hier te maken hebben met de eerste bebouwing op die plek. Deze conclusie wordt bevestigd door de resultaten van het dendrochronologisch onderzoek (zie resultaten hiernaast).
De waardestelling naar monumentaliteit van de diverse gebouwonderdelen is in het volledige rapport beschreven. Hier wordt een indruk gegeven middels de waarderingsplattegronden.
Reacties