Aan de Dorpsstraat 861-863 in Assendelft staat een historisch woon-/werkhuis. De bouwmethode met een houtskelet is kenmerkend voor de Zaanstreek. Het bouwvolume is eenvoudig van opzet. De indeling is praktisch, zonder al te veel opsmuk.
De aanleiding voor dit onderzoek is de geplande verplaatsing van het oorspronkelijke wevershuis naar de Zaanse Schans op initiatief van Stadsherstel Zaanstreek.
Het perceel, tegenwoordig kadastraal bekend als sectie N nummer 471, ligt in de lintbebouwing aan de zuidoostzijde van de weg. De huidige bebouwingsoppervlakte komt nog altijd overeen met de oorspronkelijke situatie. De perceelgrootte is ontstaan als gevolg van de ruilverkaveling in 1981.
De oorspronkelijke omvang van het perceel is groter geweest. De Dorpsweg was toen nog tevens vaarweg en er bevond zich aan noordoostzijde een bredere bevaarbare sloot. Het perceel, in die periode kadastraal bekend als sectie A nummer 508, werd aan drie zijden begrensd door water.
Historisch kadastraal archiefonderzoek heeft geleid tot de volgende conclusies:
- De locatie van het houten huis is authentiek. Van verplaatsing in het verleden is geen sprake geweest;
- De bouwmassa is authentiek. Het hoofdvolume dateert van de ontstaansperiode;
- Het pand is oorspronkelijk gebouwd als thuisweverij. Verschillende akten omschrijven vijf weefplaatsen en daarnaast dubbele bewoning;
- Het gebruik als weverij is pas begin 20ste eeuw opgehouden te bestaan.
Het uitgevoerde dendrochronologisch onderzoek blijkt maatgevend te zijn voor de meest exacte vaststelling van de ontstaansperiode van het wevershuis: tussen 1722 en 1730. De periode correspondeert niet alleen met het archiefonderzoek, maar ook met de aangetroffen schouwtegels. Deze bijzondere wandtegels hebben een diagonaal decor van vogelveren of -bladeren op blauw fond.
Het proces van demontage van het wevershuis is volledig begeleid. Zowel de bestaande situatie als de ‘gepelde’ situatie zijn opgenomen door Greven restauratie architecten. Daarnaast heeft Annefloor Schlotter in een vroeg stadium inventariserend kleuronderzoek uitgevoerd. Het bouwhistorisch onderzoek is uitgevoerd op basis van de ontleding. De resultaten hebben in combinatie geleid tot vaststelling van de ontstaansperiode en fasering in bouwcampagnes. De authentieke gebouwonderdelen hebben hoge monumentale waarde en zijn behoudenswaardig.
Reacties